Recept: tinctuur op basis van alcohol

Interviews — 5 Min Read

The Creative Process of Richard Vora

De natuur is alle seizoenen overvloedig in wat ze ons te bieden heeft vanuit haar plantenrijk. Maar niet alles is even smakelijk om culinair te gebruiken en toch wil je graag de geneeskrachtige werking ervan voor jezelf gebruiken. Dat kan op verschillende manieren. Vandaag vertel ik je hoe je een tinctuur kunt maken op basis van alcohol.

Wat heb je nodig voor het maken van een tinctuur?

  • twee schone glazen potten met deksel
  • alcohol van minimaal 40% zoals vodka, brandy of gin
  • het kruid dat jij wilt gaan gebruiken. Het liet liefst gedroogd of in ieder geval 1 dag laten uitdrogen. Wortels goed schoonspoelen en -boenen en laten drogen tot in ieder geval de buitenkant gedroogd is.
  • kaasdoek
  • zeef of trechter
  • koffiefilter
  • maatbeker met tuit
  • natuurlijk gewaxt bakpapier
  • kleine donker gekleurde glazen flesjes met pipet of druppelaar

Aan de slag

  1. Snijd of verkruimel de kruiden fijn en stop ze in de schone glazen pot.
  2. voeg nu de alcohol toe zodat de kruiden ruim onder staan. (Kijk de volgende dag of je eventueel nog wat moet bijvullen.)
  3. Plaats een stukje natuurlijk gewaxt papier bovenop de glazen pot en doe de deksel erop. (dit is om te voorkomen dat chemicaliën van de deksel ook in je tinctuur terechtkomen.
  4. Schud de pot zodat alles goed gemixt wordt en zet, als je dit fijn vindt, een intentie voor je brouwsel.
  5. Label de pot en zet ‘m op een koele en donkere plek en check om de zoveel dagen, schud ‘m even en herhaal eventueel je intentie.
  6. Na 4 tot 6 weken is je tinctuur klaar om af te maken.
  7. Leg in een zeef of trechter een paar lagen kaasdoek en plaats op de tweede glazen pot.
  8. Zeef het mengsel door het kaasdoek en knijp deze met schone en droge handen goed uit.
  9. Draai de deksel erop en laat dit nog een nacht op een donkere en koele plek rusten.
  10. Zeef nu het mengsel door de zeef of trechter met het koffiefilter in de maatbeker met tuit.
  11. Giet de tinctuur in de donker gekleurde glazen flesjes. Eventueel met een klein trechtertje.
  12. Label en bewaar op een koele en donkere plek. Je kan de tinctuur 1 – 2 jaar gebruiken.

Je hebt nu je eerste tinctuur gemaakt! De dosering die je kunt aanhouden is 3x per dag 15 druppels. Dit is een dosering voor volwassenen. Voor kinderen is de dosering velen malen lager en vaak is het tinctuur ook niet geschikt voor kinderen. Over het algemeen geldt voor kinderen nooit zomaar kruiden te geven. Raadpleeg wanneer je dit wel wilt altijd een kruidkundige of arts. Wanneer je een serieuze aandoening hebt, is het nog steeds het best om naar een huisarts te gaan en niet zelf te gaan dokteren. Je mag me altijd mailen voor vragen.

Liefs,
Jet

Krijg nieuws, tips en inspiratie elke maand in je inbox!

Dankjewel voor het inschrijven, het is verstuurd.
Er is een error. Probeer het straks alsjeblieft nog een keer.