RECEPT: huidolie met de helende kracht van kruiden

Een olie voor je huid maken is heel eenvoudig. En je hebt er helemaal niet veel voor nodig! Wel ook een beetje geduld, want het heeft even nodig om te trekken. Maar, dan heb je ook echt een hele fijne olie die jij helemaal zelf gemaakt hebt!

Kruiden hebben zoveel krachtige en helende energie in zich en die kun je heel goed vangen in een olie. De kruiden geven hun helende werking af aan de olie en door de olie op je huid te smeren trekt deze diep je lichaam in en doet het daar zijn werk. En het is echt heel eenvoudig!

Benodigdheden

  • olie (zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie, olijfolie of amandelolie)
  • gedroogde kruiden. Mag 1 soort zijn, maar ook een mix van verschillende kruiden.
  • 2 steriele potjes met deksel
  • een stukje bakpapier
  • 1 steriel flesje met dop
  • zeefje
  • stuk kaasdoek of hydrofiel
  • eventueel een trechter

Aan de slag

Er zijn twee dingend ie echt belangrijk zijn voordat je begint. De eerste is dat je potten echt goed schoon en steriel zijn en de tweede is dat je kruiden écht helemaal droog moeten zijn. Dit is om schimmelvorming te voorkomen! Beide check? Dan gaan we beginnen!

Vul een pot voor de helft met je gedroogde kruiden(mix) en vul de pot verder aan met olie. Wil je niet zoveel olie maken? Dan hoef je niet per se een kleiner potje te gebruiken, dan stop je er gewoon minder kruiden en dus ook minder olie in. zorg dat de verhouding 1 (kruiden) op 2 (olie) is, want je kruiden moeten echt goed onder staan. Leg nu het stukje bakpapier erop en draai de deksel eroverheen. Schud de kruiden goed door de olie en geef het eventueel nog een intentie mee. Doe dit elke dag, een week lang en draai ook elke dag de deksel een beetje aan. Laat de olie nu 4 tot 6 weken trekken.

4 tot 6 weken later…

Het is zover, we gaan de olie afmaken! Nu heb je het andere schone en steriele potje nodig en een zeef. Schud de pot met olie nog een laatste keer. Leg de zeef met het stukje kaasdoek of hydrofiel op de opening van de lege pot en schenk voorzichtig de olie met kruiden hierin over. Knijp de kruiden met het doek helemaal fijn, zodat echt zoveel mogelijk olie in je pot komt. Nu mag je de olie vanuit de pot in het flesje gaan schenken. Wanneer je een klein trechtertje hebt is het fijn deze te gebruiken voor het overgieten van de olie in het flesje of probeer het voorzichtig zonder. Plak een etiket op je flesje, want zo onthoud je wat het ook alweer was en smeren maar!

Ook nog even dit: wanneer je zwanger bent of de olie voor kinderen of baby’s wilt gebruiken is het heel belangrijk dat je zeker weet dat de kruiden die je wilt gebruiken geschikt zijn. Weet je dit niet zeker? Gebruik de olie dan NIET en geef het aan iemand die het wel mag gebruiken.