De 5 lagen van het holisme

Share

Share

In mijn praktijk, Aardse Tinten, werk ik als holistisch therapeut. Een heel veelzijdig beroep waarbij ik op vele manieren jouw groei en ontwikkeling kan ondersteunen. Maar wat betekent holisme eigenlijk? En welke 5 lagen zijn er? Veel hebben er een beeld bij en veel snappen ongeveer wat het is. Ik vertel je er meer over, want ik vind het een heel mooie manier om naar de mens te kijken. 

Holisme betekent het grotere geheel. We kijken dan niet alleen naar jouw lichaam of naar jouw mentale gezondheid, maar naar alles wat jou, jou maakt. En als we alles wat jou, jou maakt in lagen zouden onderverdelen, dan heb jij een fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele laag. Omdat dit een geheel is, heeft de ene laag effect op de andere lagen. 

Een voorbeeld

Wanneer je veel last hebt van je schouders, dan kun je eens bij jezelf te rade gaan hoe het emotioneel met je gaat. Zijn er misschien emoties die zwaar voelen en je het gevoel geven dat er veel op je schouders rust? En hoe zit het met je gedachten? Deze emoties roepen vaak bepaalde gedachten op die de emotie en het zware gevoel op de schouder nog zwaarder maken. Je energie gaat omlaag en je voelt je moe (energetische laag). En als je nog dieper gaat graven, dan kom je er misschien zelfs achter dat dit (vaak onbewuste) pijn van lang geleden aangeraakt heeft (spirituele laag).

Een geheel

Het klinkt op deze manier niet echt gezellig, maar de andere kant op werkt het net zo. Heel je jezelf op een niveau dan voel je de uitwerking ook op een ander niveau. Jij bent één geheel en alle innerlijke tinten samen maken jou. Zonder donker is er geen licht. Jij bent met al jouw tinten compleet en helemaal perfect.

Het klinkt op deze manier niet echt gezellig, maar de andere kant op werkt het net zo. Heel je jezelf op een laag, dan voel je de uitwerking ook op een andere laag. Jij bent één geheel en alle innerlijke tinten samen maken jou. Zonder donker is er geen licht. Jij bent met al jouw tinten compleet en helemaal perfect.

Maar wat doe ik nu met deze holistische kijk in mijn praktijk? Wanneer jij bij mij komt voor een sessie of traject, dan kijk ik dus niet alleen naar de klacht of hulpvraag waarmee jij komt. Ik vraag verder en samen gaan we op ontdekking waar de kern precies ligt en wat de uitnodiging hierin is. Op die manier kan ik met energetisch werk, therapeutische methoden en verschillende tools jou ondersteunen om jezelf te helen.

Denk je nu, dat wil ik ervaren of merk je dat het leven voor jou nu echt te zwaar voelt en je niet goed meer weet hoe je hier zelf uit kunt komen? Dan moedig ik je aan om hulp te zoeken. Een helpende hand kan echt het verschil maken in jouw proces. Zoek goed naar een therapie en de persoon die bij jou past, want ook dat is heel belangrijk in jouw proces. Wil je weten hoe ik je kan helpen? Kijk dan bij mijn energetische sessie of holistisch traject