De 5 lagen van het holisme

Ik ben holistisch therapeut in opleiding, maar wat betekent holisme eigenlijk? Veel hebben er een beeld bij en veel snappen ongeveer wat het is. Ik vertel er je meer over, want ik vind het een heel mooie manier om naar de mens te kijken. 

Holisme betekent het grotere geheel. We kijken dan niet alleen naar jouw lichaam of naar jouw mentale gezondheid, maar naar alles wat jou maakt. En als we alles wat jou maakt in lagen zouden onderverdelen, dan heb jij een fysieke, emotionele, mentale energetische en spirituele laag. Omdat dit een geheel is, heeft de ene laag effect op de andere lagen.

Een voorbeeld

Wanneer je veel last hebt van je schouders, dan kun je eens bij jezelf te rade gaan hoe het emotioneel met je gaat. Zijn er misschien emoties die zwaar voelen en je het gevoel geven dat er veel op je schouders rust? En hoe zit het met je gedachten? Deze emoties roepen vaak bepaalde gedachten op die de emotie en het zware gevoel op de schouder nog zwaarder maken. Je energie gaat omlaag en je voelt je moe (energetische laag). En als je nog dieper gaat graven, dan kom je er misschien zelfs achter dat dit onbewust pijn van lang geleden aangeraakt heeft (spirituele laag).

Een geheel

Het klinkt op deze manier niet echt gezellig, maar de andere kant op werkt het net zo. Heel je jezelf op een niveau dan voel je de uitwerking ook op een ander niveau. Jij bent één geheel en alle innerlijke tinten samen maken jou. Zonder donker is er geen licht. Jij bent met al jouw tinten compleet en helemaal perfect.

Maar wat doe ik nu met deze holistische kijk in mijn praktijk? Wanneer jij bij mij komt voor een sessie of traject, dan kijk ik dus niet alleen naar de klacht of hulpvraag waarmee jij komt. Ik vraag verder en samen gaan we op ontdekking waar de kern precies ligt en wat de uitingen zijn. Op die manier kan ik jou met energetisch werk, therapeutische methoden en verschillende tools ondersteunen om jezelf te helen.