Waarom spiritualiteit juist heel aards is

Ik merk dat veel mensen spiritualiteit als zweverig bestempelen en dat is ergens ook wel logisch. Het is iets bestempelen van wat je ratio niet begrijpt en om het wel begrijpelijk te maken moet er een stempel op. Dat is hoe ons brein werkt.

Maar wat spiritualiteit in de kern eigenlijk is, is de behoefte jezelf als mens te ontwikkelen en te groeien. Op dat pad leer je heel erg veel over jezelf en kom je steeds dichter bij jezelf. Je voelt steeds beter waar je hart om vraagt en waar je ego bang voor is. De tegenslagen in je leven zie je als lessen en je merkt op dat je er altijd sterker en wijzer uitkomt.

Spirituele tools

Hoe je jezelf (spiritueel) ontwikkelt kan op vele manieren. Een greep uit de vele mogelijkheden: mediteren, inzichtkaarten, intenties, affirmaties, levenslessen, tarot, edelstenen, energetisch werk, ademhalingsoefeningen, familieopstellingen in de natuur zijn en innerlijk-kindwerk. Dit rijtje is wat ik onder andere ook in mijn praktijk toepas, maar er zijn nog veel meer manieren.

Gronding

Wat ik heel belangrijk vind is dat je ten alle tijden met beide benen op de grond blijft staan. Hier op aarde is immers waar jouw leven afspeelt. Je kan op een schapenvelletje ergens op een berg zoveel mediteren als je wilt, maar daar zul je je aardse “problemen” niet mee oplossen. Wel zul je ondersteuning vinden in de tools tijdens de (ongemakkelijke tot heftige) lessen die vanzelf op je pad komen. Gronding (Gronding is dat je in het moment bent. Nu en hier. Dat je uit je hoofd komt en in je lichaam zakt waar je kan voelen hoe het met je gaat en wat je behoeften zijn) is belangrijk om te blijven zien wat er werkelijk is. Angst, verdriet of boosheid kunnen dingen vaak vergroten en er zijn dan twee reacties mogelijk: doen alsof het er niet is of je helemaal mee laten slepen. Wanneer je goed gegrond bent kun je verder kijken dan je emoties en gedachten. Een meditatie (of iets anders wat bij je past) inzetten om dit te onderzoeken is dus wel echt een topidee!

Wil je een helpende hand met jouw (spirituele) groei? Dan ben je heel welkom voor een (online) energetische sessie, holistisch traject of therapeutische wandeling.