Waarom spiritualiteit juist heel aards is

Ik merk dat veel mensen spiritualiteit als zweverig bestempelen en dat is ergens ook wel logisch. Het is iets bestempelen, wat je ratio niet begrijpt. Om het wel begrijpelijk te maken komt er een stempel op. Dat is gewoonweg hoe ons brein werkt.

Maar wat spiritualiteit in de kern eigenlijk is, is de behoefte jezelf als mens te ontwikkelen en te groeien. Op dat pad leer je heel erg veel over jezelf en kom je steeds dichter bij jezelf. Je voelt steeds beter waar je hart om vraagt en waar je ego bang voor is. De tegenslagen in je leven zie je als lessen en je merkt op dat je er altijd sterker en wijzer uitkomt.

Spirituele tools

Hoe je jezelf spiritueel ontwikkelt, kan op vele manieren. Een greep uit de vele mogelijkheden: mediteren, inzichtkaarten, intenties, affirmaties, levenslessen, tarot, edelstenen, energetisch werk, ademhalingsoefeningen, familieopstellingen, in de natuur zijn en innerlijk-kindwerk. Dit rijtje is wat ik onder andere ook in mijn praktijk toepas, maar er zijn nog vele andere manieren.

Gronding

Wat ik heel belangrijk vind is dat je sowieso met beide benen op de grond blijft staan. Hier op aarde is immers waar jouw leven zich afspeelt. Je kan in een hutje op de hei zoveel mediteren als je wilt, maar daar zul je je aardse “problemen” niet mee oplossen. Wel zul je ondersteuning vinden in je meditatie of in de andere tools tijdens de (ongemakkelijke tot heftige) lessen die vanzelf op je pad lijken te komen. Gronding (wil je weten wat gronding is, lees dan hier verder) is belangrijk om te blijven zien wat er werkelijk is. Angst, verdriet of boosheid kunnen dingen vaak vergroten en er zijn dan twee reacties mogelijk: doen alsof het er niet is of je helemaal mee laten slepen. Wanneer je goed gegrond bent kun je verder kijken dan je emoties en gedachten. Een meditatie (of iets anders wat bij je past) inzetten om dit te onderzoeken is dus wel echt een topidee!

Wil je een helpende hand met jouw spirituele groei? Of merk je dat het leven voor jou nu echt te zwaar voelt en je niet goed meer weet hoe je hier zelf uit kunt komen? Dan moedig ik je aan om hulp te zoeken. Een helpende hand kan echt het verschil maken in jouw proces. Zoek goed naar een therapie en de persoon die bij jou past, want ook dat is heel belangrijk in jouw proces. Wil je weten hoe ik je kan helpen? Kijk dan bij mijn energetische sessie of holistisch traject.