zweven of aarden? Waarom gronding belangrijk is in spiritualiteit.

Share

Share

Veel mensen denken dat spiritualiteit zweverig is, en dat is best logisch. Het is iets wat ons verstand niet goed kan begrijpen. Daarom krijgt het al snel een label. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Maar het tegendeel is waar. Voor spirituele groei, is aarden juist heel belangrijk. Ik vertel je in dit blok waarom gronding in spiritualiteit belangrijk is.

Spiritualiteit is in de kern de behoefte jezelf als mens te ontwikkelen en te groeien. Op dat pad leer je heel erg veel over jezelf en kom je steeds dichter bij jezelf. Je voelt steeds beter waar je hart om vraagt en waar je ego bang voor is. De tegenslagen in je leven zie je als lessen en je merkt op dat je er altijd sterker en wijzer uitkomt.

Spirituele tools

Er zijn veel verschillende manieren om jezelf spiritueel te ontwikkelen. Hier zijn een paar voorbeelden: mediteren, inzichtkaarten gebruiken, intenties stellen, positieve zinnen zeggen, levenslessen leren, tarotkaarten gebruiken, edelstenen ontdekken, energiewerk doen, ademhalingsoefeningen doen, familieopstellingen proberen, tijd doorbrengen in de natuur en werken aan je innerlijk kind. Dit is een lijstje van dingen die ik zelf ook gebruik in mijn werk, maar er zijn nog veel meer manieren om spiritueel te groeien.

Gronding

Maar onthoud, blijf altijd met beide benen op de grond. Hier op aarde vindt jouw leven plaats en daar los je aardse “problemen” op. Je kunt wel heel veel mediteren in een hutje op de hei, maar dat lost niet direct de problemen in je dagelijks leven op. Wel kun je ondersteuning vinden in meditatie of andere hulpmiddelen als er moeilijke dingen op je pad komen. Gronding betekent dat je goed verbonden bent met de realiteit. Soms kunnen angst, verdriet of boosheid ervoor zorgen dat dingen erger lijken dan ze zijn. Vanuit je hoofd zijn er twee manieren waarop je kunt reageren: doen alsof het er niet is of je er helemaal in laten meeslepen. Als je goed gegrond bent, kun je voorbij je emoties en gedachten kijken en reageren vanuit je hart. Een meditatie (of iets anders wat bij je past) inzetten om dit te onderzoeken is dus wel echt een topidee!

Een mooie toevoeging aan dit blog is een gratis werkboek dat ik geschreven heb over het zuiveren, aarden en beschermen van je energie. Daarin vind je oefeningen hoe je jezelf energetisch kan verzorgen. Het werkboek kun je hier downloaden.

Wil je een helpende hand met jouw spirituele groei? Of merk je dat het leven voor jou nu echt te zwaar voelt en je niet goed meer weet hoe je hier zelf uit kunt komen? Dan moedig ik je aan om hulp te zoeken. Een helpende hand kan echt het verschil maken in jouw proces. Zoek goed naar een therapie en de persoon die bij jou past, want ook dat is heel belangrijk in jouw proces. Wil je weten hoe ik je kan helpen? Kijk dan bij mijn energetische sessie of holistisch traject.