Houdbaarheid van kruidenproducten: hoe lang blijft jouw creatie goed?

Share

Share

Als je zelf aan de slag gaat met kruiden en er bijvoorbeeld thee, olie of balsem van maakt, is het fijn om te weten hoe lang je product meegaat. Want net als bij voeding zijn er ook bij kruidenbereidingen allerlei factoren die invloed hebben op de houdbaarheid: denk aan licht, zuurstof, warmte en hygiëne.

In deze blog geef ik je een handig overzicht van de houdbaarheid van de meest gebruikte kruidenproducten.

Let op: de aangegeven tijden zijn schattingen. Vertrouw bij twijfel altijd op je neus en ogen – ruikt of oogt iets niet goed meer, gebruik het dan niet meer.

Houdbaarheid in een notendop

  • Thee – 24 uur

  • Afkooksel – 48 uur

  • Tinctuur op alcoholbasis – 1 tot 2 jaar

  • Tinctuur op azijnbasis – ca. 6 maanden

  • Tinctuur op glycerinebasis – ca. 1 jaar

  • Siroop – 1 jaar

  • Kruidenolie – 6 maanden tot 3 jaar (afhankelijk van de gebruikte olie)

  • Balsem – 6 maanden tot 3 jaar (idem)

  • Kruidenazijn – 6 maanden

  • Geïnfuceerde honing – 3 tot 6 maanden

  • Culinaire kruidenolie – ca. 3 maanden

  • Oxymel (azijn-honingmengsel) – ca. 3 maanden

Tip: noteer altijd de datum van bereiding op het potje of flesje, zo houd je overzicht.

Liefs,
Jet 💚

Meer leren over de kracht van kruiden?
Kom dan naar een van mijn workshops. Je vind ze hier.

Benieuwd naar mijn keramiek?
Hier vind je wat ik zoal maak. Heb je een verzoekje, vraag dan ook gerust naar de mogelijkheden.